Hyves

AMV Portfolio

2011:
Week 46Week 47Week 48Week 49Week 50Week 51
2012:
Week 2Week 3

Week 45

Artikel 1:

Witte Huis: er is geen buitenaards leven

Buitenaards wezen
Buitenaards wezenMarkusram/Flickr/Creative Commons 2.0/by-nd

Berg die telescopen en antennes maar weer op, het Witte Huis heeft maandag officieel bevestigd dat er geen bewijs is voor het bestaan van buitenaardse wezens. Ook is er geen bewijs dat buitenaardse wezens contact hebben gezocht met het menselijke ras. Én er is geen reden om aan te nemen dat de Amerikaanse overheid, of iemand anders, bewijs voor buitenaards leven onder het tapijt heeft geveegd.

Het Witte Huis moest wel met een verklaring komen, als antwoord op twee publieke petities. Volgens nieuw beleid van het Witte Huis krijgt elke publieke petitie met meer dan 5000 handtekeningen binnen 30 dagen officieel antwoord. De ene petitie vroeg in hoeverre de overheid kennis van en communicatie had met buitenaardse wezens (5.387 handtekeningen), de andere eiste uitleg over contact tussen aliens en mensen (12.078 handtekeningen).

Geloofwaardig

“We hebben geen geloofwaardig bewijs voor buitenaards leven op aarde”, schreef Phil Larson, die over het heelalbeleid gaat. Maar dat betekent niet dat er niet naar is gezocht: Larson ging ook uitvoerig in op de manieren waarop de overheid geprobeerd heeft om bewijs te vinden. Zo gebruikt SETI, Search for ExtraTerrestial Intelligence – opgezet door de Amerikaanse overheid, grote telescopen in een poging om boodschappen van aliens te onderscheppen. Het ruimteschip Kepler van de NASA zoekt naar andere planeten in een ruimtezone waar leven zou kunnen zijn. En binnenkort stuurt NASA een robotauto die Mars moet onderzoeken naar leven in vroeger tijden.

Larson merkte echter ook op dat experts, hoewel we geen bewijs hebben, de statistische kans op buitenaards leven erg hoog achten. Maar gezien de enorme reikwijdte van het universum zou de kans op enig contact “extreem klein” zijn.

Mening:

Ik vind het nergens op slaan dat ze willen stoppen met het onderzoeken naar buitenaards leven, want er zijn duizenden zonnestelsels, dus er is ook geen bewijs dat er geen buitenaards leven is.

Artikel 2:

Zorgen Italië drukken beurzen

Beursvloer Amsterdam
Beursvloer Amsterdam
Peretual Tourist / Flickr / VV by 2.0
Toegevoegd: woensdag 9 nov 2011, 18:11
Update: woensdag 9 nov 2011, 22:23

Door de onzekerheid in Italië is Wall Street net als de andere beurzen flink onderuit gegaan. De Dow Jones-index leverde ruim drie procent in.

Beleggers hebben weinig vertrouwen in een snelle oplossing voor de torenhoge staatsschuld van Italië. Ze houden er rekening mee dat de crisis overslaat naar andere zwakke eurolanden.

Vanwege de zorgen over Italië sloten eerder al de Europese beurzen met verlies. In Amsterdam eindigde de AEX-index fors onder de grens van 300. De AEX sloot 3,2 procent lager op 294,40 punten.

De beurzen openden vanochtend nog met winst, na het aangekondigde vertrek van de Italiaanse premier Berlusconi.

Kritieke grens

Toen de rente die Italië op een 10-jarige staatslening moest betalen opliep tot boven de kritieke grens van 7 procent, sloeg de stemming echter om.

De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs noteerden verliezen van rond de 2 procent. Ook de Dow-Jonesindex in New York staat sinds de opening in de min.

In Italië kreeg premier Berlusconi niet alleen politiek klappen; de beurskoers van zijn bedrijf kelderde vandaag met twaalf procent.

Video:

Mening:

Ik weet niet veel van dit soort onderwerpen af en het maakt mij ook eerlijk gezegd niet zoveel uit hoe hoog de schulden van Italië zijn, zolang Nederland er maar niks mee te maken krijgt

Weekverslag:

Naar boven

Week 46

Artikel 1:

Japanse economie groeit weer

Nissan-fabriek in Japan
Nissan-fabriek in Japan Foto: EPA
Toegevoegd: maandag 14 nov 2011, 06:43

De Japanse economie groeit weer en dat is voor het eerst in een jaar. In het derde kwartaal groeide de economie met anderhalf procent in vergelijking met het kwartaal daarvoor.

De economie van Japan had zwaar te lijden van de aardbeving en de tsunami die het land in maart troffen. De groei is te zien in alle sectoren.

Watersnood

Dat is belangrijk, zeggen economen, omdat er internationaal een terugval is die ook de Japanse export raakt.

Toch is er nog geen reden om te juichen. De sterke stijging van de yen en de watersnood in Thailand zullen de komende tijd waarschijnlijk roet in het eten gooien.

Mening:

ik vind het goed dat het wer goed gaat met de economie van Japan want dan kunnen ze alles weer opbouwen.

Artikel 2:

Pink Ribbon gaf 1,8 procent aan onderzoek

Luchtfoto van 30 september 2009 van de wereldrecordpoging op het Amsterdamse Museumplein van de Stichting Pink Ribbon die het opneemt voor borstkankeronderzoek
Luchtfoto van 30 september 2009 van de wereldrecordpoging op het Amsterdamse Museumplein van de Stichting Pink Ribbon die het opneemt voor borstkankeronderzoek
Foto: ANP
Toegevoegd: woensdag 16 nov 2011, 21:08

Van de 16 miljoen euro die de Pink Ribbon-organisatie de afgelopen jaren heeft opgehaald heeft, is maar 1,8 procent naar wetenschappelijk onderzoek naar borstkanker gegaan. Het gaat om 288.000 euro.

De Pink Ribbon-organisatie geeft daarmee veel minder geld uit aan onderzoek naar borstkanker dan de organisatie zich ten doel stelt. Dat blijkt uit een reportage van Nieuwsuur.

Het geld dat niet is uitgegeven, 7 miljoen, staat op een bankrekening geparkeerd. 1 miljoen is gereserveerd als reserve voor de organisatie

Voorlichting

Pink Ribbon werft fondsen met de slogan “help ons in de strijd tegen borstkanker”. De doelstelling van Pink Ribbon is dat 15 procent van het geld dat de organisatie ophaalt en met en de verkoop van roze producten verdient, uitgeeft aan borstkankeronderzoek. Dat wordt bij lange na niet gehaald.

Pink Ribbon zegt in een reactie dat het zich vooral richt op voorlichting en dat onderzoek wordt gedaan door KWF Kankerbestrijding.

Video:

Mening:

Ik vind het goed dat ze geld uitgeven aan onderzoek want hierdoor kan er sneller een oplossing/geneesmiddel voor kanker gevonden worden.

Naar boven

Week 47

Artikel 1:

Commissie VS faalt in aanpak schuld

Het Capitool in Washington
Het Capitool in Washington
AFP
Toegevoegd: maandag 21 nov 2011, 23:42

In de VS is een speciale commissie er niet in geslaagd om een aanpak te vinden voor het terugdringen van de Amerikaanse staatsschuld. Na maanden van hard werken hebben Democraten en Republikeinen geen oplossing gevonden.

De supercommissie werd ingesteld, nadat er in augustus met veel pijn en moeite een akkoord was bereikt over verhoging van het schuldenplafond. De commissie moest 1200 miljard dollar bezuinigingen voorstellen.

In de commissie zaten zes Democraten en zes Republikeinen. Ze gooien de handdoek in de ring, omdat ze het onderling niet eens kunnen worden.

Video:

Mening:

Ik vind het slecht van amerika dat ze geen oplossing hebben gevonden voor de schulden want zo worden de schulden van amerika nog hoger.

Artikel 2:

Jumbo neemt concurrent C1000 over

Jumbo zou C1000 hebben overgenomen
Jumbo zou C1000 hebben overgenomen
ANP
Toegevoegd: woensdag 23 nov 2011, 21:35
Update: woensdag 23 nov 2011, 23:35

De 400 winkels van C1000 worden overgenomen door supermarktketen Jumbo. Dat melden bronnen aan de NOS.

Naar verluidt betaalt Jumbo bijna 1 miljard euro voor de winkelketen van groothandelsbedrijf Schuitema.

Tweede supermarkt

De aangesloten supermarktondernemers van Schuitema zijn woensdagavond op een bijeenkomst geïnformeerd. Zij vormen samen met investeerder CVC Capital Partners de eigenaren, waarbij CVC de grootaandeelhouder is.

Met de overname van C1000 wordt Jumbo na Albert Heijn de tweede supermarkt van Nederland. Het bedrijf nam twee jaar geleden ook al Super de Boer over.

Mening:

Ik vind het niet erg dat c1000 word overgenomen door Jumbo, zolang ik er maar geen last van krijg.

Naar boven

Week 48

Artikel 1:

Centrale banken grijpen in op markt

Washington D.C.
Washington D.C.
Flickr / Creative Commons / cliff1066Â? / by 2.0
Toegevoegd: woensdag 30 nov 2011, 15:27
Update: woensdag 30 nov 2011, 17:00

De belangrijkste centrale banken in de wereld nemen samen maatregelen om het financiële systeem op gang te brengen. De bankenmarkt dreigt vanwege de onrust in de financiële wereld vast te lopen. Banken durven elkaar nauwelijks nog geld te lenen.

Om de markt te stimuleren, maken de centrale banken het makkelijker voor financiële instellingen om aan geld te komen. De maatregelen gaan in op 5 december, aanstaande maandag.

Smeermiddel

De Centrale Banken zijn in feite het smeermiddel van het internationale system. De oliemannetjes. Die er voor zorgen dat het systeem niet vastloopt. Door de maatregelen wordt het goedkoper voor banken om dollars en euro’s te lenen. Ook wordt het makkelijker om aan yens, Britse ponden, Zwitserse Francs en Canades dollars te komen.

Zowel de Europese Centrale Bank, de Amerikaanse Federal Reserve, de Bank of England en de centrale banken van Canada, Japan en Zwitserland nemen deel aan de maatregelen. De bekendmaking leidde tot opluchting op de beursvloer. Alle Europese beurzen staan 3 tot 4 procent in de plus.

Smetvrees

Het is overigens niet de eerste keer dat er door de centrale banken wordt ingegrepen. In 2008 en 2009 is er ook op deze manier ingegrepen.

De centrale banken moeten ook wel, want de scheuren in de haarvaten van het system beginnen zichtbaar te worden. Het werd steeds moeilijker voor banken om aan geld te komen en smetvrees sloeg de afgelopen dagen toe.

Politiek

Ook de politiek maakte zich de afgelopen dagen zorgen. Eurocommissaris Rehn sprak over ‘belissende tien dagen’ die voor de deur staan. De Franse minister Juppé had het zelfs over oorlogsdreiging als alles mis gaat en anderen riepen vooral op om tot een oplossing te komen.

De ultieme oplossing is het makkelijker lenen van geld niet, maar het helpt wel.

Video:

Mening:

Ik vind het goed dat de banken ingrijpen, want anders krijgen de banken problemen.

Artikel 2:

Politieregio Oost niet gesplitst

Minister Opstelten (r) met Gerard Bouman, die korpschef wordt van de Nationale Politie
Minister Opstelten (r) met Gerard Bouman, die korpschef wordt van de Nationale Politie
ANP
Toegevoegd: maandag 28 nov 2011, 22:27
Update: maandag 28 nov 2011, 22:50

Minister Opstelten blijft bij de plannen voor één grote politieregio Oost. De plaatselijke en provinciale overheden zijn bang dat zo’n grote regio niet goed werkt, maar Opstelten houdt vast aan zijn plan.

Bij invoering van de Nationale Politie worden de vijfentwintig regiokorpsenkorpsen van Nederland samengesmolten tot tien regio-eenheden. Dit betekent dat de vijf korpsen van Overijssel en Gelderland bij elkaar worden gevoegd. Met ruim drie miljoen inwoners wordt Oost-Nederland daarmee de grootste regio van de Nationale Politie.

Zestig agenten

Opstelten voelt er niets voor om Oost-Nederland alsnog te splitsen. Volgens de minister kost dat zestig agenten meer. Hij wil die in de nieuwe grote regio inzetten voor meer ‘blauw op straat’.

De provincie Overijssel bespreekt morgen hoe ze reageren op het doorzetten van de plannen van Opstelten. Die provincie is, net als Gelderland, sterk tegen het samenvoegen van de politiekorpsen.

Mega

De fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, Arie Slob, is teleurgesteld. “Helaas niet kunnen voorkomen dat er een mega politieregio Oost gevormd gaat worden. VVD/CDA/PVV willen ‘gewoon’ van start”, twittert hij.

Video:

Mening:

Zolang de politie niet slechter word maakt het mij niet uit want ik zou niet weten wat het verschil is.

Naar boven

Week 49

Artikel 1:

Tientallen lijken gevonden in Homs

Homs
Homs
zz77 / Flickr / Creative Commons – by-nc-nd
Toegevoegd: maandag 5 dec 2011, 21:12
Update: maandag 5 dec 2011, 22:28

In de Syrische stad Homs zijn bij verscheidene ziekenhuizen meer dan zestig lijken afgeleverd. De doodsoorzaak is in de meeste gevallen niet duidelijk. Volgens activisten en inwoners van de stad wordt Homs sinds zondag door een golf van ontvoeringen en moorden geteisterd.

De stad waarin de opstand tegen het bewind van president Assad ontstond, is in de greep van sektarisch geweld.

Een mensenrechtenorganisatie in Londen meldt dat in Homs 34 lijken op een plein zijn gedumpt. Onder de doden zouden zowel aanhangers als tegenstanders van het regime zijn.

Eisen

Ondertussen heeft Syrië vandaag nieuwe eisen aan de Arabische Liga gesteld voordat het land wil instemmen met de komst van een waarnemersmissie. Dat zei secretaris-generaal Nabil Elarabi van de Arabische Liga.

De organisatie zal Syrië meer sancties opleggen als het niet instemt met de missie. De regering in Damascus had eigenlijk tot zondag gekregen om in te stemmen. Eerder al legde de Liga economische sancties op aan Syrië.

Meer dan 4000

Een zegsman van het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Syrië “positief” heeft gereageerd op het voorstel dat een eind moet maken aan de opstand tegen het regime. Een opstand die volgens VN-cijfers al meer dan 4000 Syriërs het leven heeft gekost.

Elarabi overlegt nu met Arabische landen over de nieuwe eisen. Hij wilde niet zeggen welke voorwaarden zijn gesteld. Volgens Syrië gaat het slechts om “kleine aanpassingen”.

Video:

Mening:

Ik vind het niet normaal dat er mensen worden vermoord of ontvoerd om niks.

Artikel 2:

Doden bij schietpartij op Virginia Tech

Deel van de campus van Virginia Tech is afgezet
Deel van de campus van Virginia Tech is afgezet
CBS
Toegevoegd: donderdag 8 dec 2011, 19:39
Update: donderdag 8 dec 2011, 22:45

Bij een schietpartij op de campus van de Virginia Tech-universiteit in de Verenigde Staten zijn twee mensen omgekomen, onder wie een politieagent. De andere dode is waarschijnlijk de schutter zelf, maar dat is niet bevestigd door de autoriteiten.

Volgens de universiteit werd de agent neergeschoten toen hij iemand aanhield bij een verkeerscontrole. De dader vluchtte te voet naar een parkeerplaats op de campus, waar even later een tweede dode werd gevonden. Bij dat lichaam zou een wapen zijn aangetroffen, melden verschillende bronnen.

Groot alarm

Op de campus werd meteen groot alarm geslagen. Omdat aanvankelijk werd gedacht dat de dader nog op vrije voeten was, moest iedereen binnen blijven en de deur op slot doen.

Het is niet de eerste keer dat er wordt geschoten op de campus van Virginia Tech in Blacksburg. In april 2007 doodde de 23-jarige student Cho Seung-hui er 32 mensen. Daarna pleegde hij zelfmoord.

Video:

Mening:

Ik

Naar boven

Week 50

Artikel 1:

Man zwaargewond na explosie Den Haag

Toegevoegd: maandag 12 dec 2011, 22:07

In Den Haag is een man zwaargewond geraakt bij een explosie. De man werd door de brandweer gevonden in de tuin van zijn huis in de Haagse wijk Transvaal. De ontploffing deed zich voor op de bovenste etage van het huis, de oorzaak is nog niet duidelijk.

De ravage is groot, een deel van de achtergevel is door de klap vernield. De zwaargewonde man is de bewoner van het huis, de rest van het gezin was niet thuis. De man is naar het ziekenhuis gebracht.


Grotere kaart weergeven

Artikel 2:

Obama markeert einde oorlog in Irak

Obama tijdens zijn toespraak in Fort Bragg
Obama tijdens zijn toespraak in Fort Bragg
AFP
Toegevoegd: woensdag 14 dec 2011, 21:40

President Obama heeft één van de laatste groepen Amerikaanse militairen thuis verwelkomd die nog in Irak waren gelegerd. In een toespraak tot de militairen op de basis Fort Bragg in North Carolina stond Obama stil bij de slachtoffers van de oorlog in Irak. Vele tienduizenden Irakezen en bijna 4500 Amerikanen kwamen om.

Obama zei ook dat er lessen getrokken moeten worden uit het conflict dat acht jaar heeft geduurd en de Amerikaanse schatkist honderden miljarden heeft gekost. “Het is makkelijker om een oorlog te beginnen dan om een oorlog te beëindigen.”

‘Mars naar huis’

De president prees de prestaties van de Amerikaanse militairen. Op het hoogtepunt van de oorlog in 2007 waren er 170.000 Amerikanen in Irak. Er blijven nog 5500 militairen achter die zich voornamelijk met training gaan bezighouden.

“We beëindigen de oorlog niet met een laatste slag, maar met een laatste mars naar huis”, zei Obama, die vond dat de troepen het land met opgeheven hoofd hebben verlaten.

Volgens Obama laten de Amerikanen een stabiel en democratisch Irak achter, een “buitengewone prestatie”. Obama: “Als jullie opperbevelhebber en namens een dankbare natie ben ik trots dat ik eindelijk deze twee woorden kan zeggen: welkom thuis.”

Verkiezingsbelofte

Obama was vier jaar geleden tijdens zijn verkiezingscampagne fel tegenstander van de oorlog in Irak, die hij als senator ook al niet had gesteund. Hij maakte beëindiging van de oorlog in Irak tot een van zijn verkiezingsbeloftes. Hij ging daar in zijn toespraak niet met zo veel woorden op in.

Maandag zei hij al dat de geschiedenis zal uitwijzen of de beslissing van zijn voorganger George W. Bush om Irak in 2003 binnen te vallen de juiste was.

Audio:
Wessel de Jong: Obama verwelkomt troepen uit Irak
President Obama verwelkomde gisteren in North Carolina één van de laatste terugkerende eenheden uit Irak. Correspondent Wessel de Jong.

Willem Post: Sneer naar Republikeinen in Irak-toespraak Obama
Een gesprek met Willem Post, Amerikadeskundige van het Instituut Clingendael over Obama en Irak.

Naar boven

Week 51

Artikel 1:

Kogel raakt meisje op 2,5 km afstand

Toegevoegd: dinsdag 20 dec 2011, 23:07

Een meisje dat vorige week in de Amerikaanse staat Ohio werd doodgeschoten, blijkt te zijn geraakt door een kogel die 2,5 kilometer verderop was afgevuurd. De politie dacht oorspronkelijk aan een moordzaak, maar gaat nu uit van een tragisch ongeluk.

De 15-jarige Rachel Yoder was onderweg naar huis vanaf een kerstfeest van haar werk toen ze in haar hoofd werd getroffen. In eerste instantie werd gedacht dat ze ongelukkig ten val was gekomen, totdat in het ziekenhuis de kogel werd gevonden.

De politie startte daarop een onderzoek in de veronderstelling dat Yoder bewust was neergeschoten. Die theorie werd bijgesteld toen zich iemand meldde die zei rond die tijd zijn geweer lukraak te hebben afgevuurd.

Jagen

De man had een voorlader gebruikt tijdens de jacht en had de kogel lukraak afgevuurd om het geweer schoon te kunnen maken. Bij voorladers worden kruit en kogel via de loop aangebracht. De lading is daarna moeilijk veilig te verwijderen zonder het geweer af te vuren.

De kogel die Yoder raakte komt overeen met de munitie die de onfortuinlijke jager gebruikte, al moet een ballistisch onderzoek nog definitieve zekerheid brengen.

Justitie is niet van plan de jager te vervolgen.

Artikel 2:

‘Praktijken PensioenPlanner malafide’

Medewerkers van De PensioenPlanner proberen aanvullende verzekeringen te verkopen
Medewerkers van De PensioenPlanner proberen aanvullende verzekeringen te verkopen
NOS
Toegevoegd: donderdag 22 dec 2011, 21:20

Door economieverslaggever Gert-Jan Dennekamp

Er zijn malafide bedrijven die suggereren dat ze betrokken zijn bij een pensioenfonds. Op die manier proberen ze aanvullende verzekeringen te verkopen. Een van de bedrijven die onder vuur liggen, is De PensioenPlanner. Directeur Peter Borgdorff van pensioenfonds Zorg en Welzijn noemt de praktijken van dit kantoor ‘malafide’.

Boven een restaurant in de Zwolse binnenstad werven zo’n vijftig callcentrum medewerkers klanten voor De PensioenPlanner. Ook in Deventer heeft het bedrijf nog een vestiging. Het bedrijf claimt iedere maand zo’n honderdduizend mensen te spreken. Een steeds groter wordende groep maakt een afspraak. Directeur Patrick Jaspers van De PensioenPlanner: “Er is veel financiële onrust, er spelen veel zaken, waardoor we merken dat we veel meer afspraken maken dan een jaar geleden.”

Maar de methoden van De PensioenPlanner zijn omstreden. Pensioenfonds Zorg en Welzijn zegt dat eigen deelnemers zijn benaderd door het bedrijf waarbij de suggestie is gewekt dat het bedrijf werkt met medeweten of in opdracht van het fonds. Directeur Patrick Jaspers van De PensioenPlanner erkent dat er misverstanden kunnen ontstaan, maar volgens hem ligt dat vooral aan de klant. “Ik kan me voorstellen dat de consument dat gevoel krijgt. Wij vragen: heeft u een pensioenoverzicht gehad, dus die klant komt wel regelmatig het woord pensioen in het gesprek tegen en daardoor kan de indruk ontstaan dat het pensioenfonds belt. Maar wij melden heel expliciet dat we niet namens het fonds bellen.”

Werkgever

Uit onderzoek van de NOS blijkt dat De PensioenPlanner ook klanten heeft gezocht via de werkgever. Van de werkgever krijgt de PensioenPlanner dan de gegevens van de werknemers. De directie werd verteld dat het bedrijf de plicht had om werknemers te informeren over het pensioen en het aanvullende pensioen. Directeur Patrick Jaspers erkent dat hij brieven heeft gestuurd waarin werknemers expliciet bezwaar moesten maken tegen bemiddeling door zijn bedrijf. In de brief wordt gesteld dat de werkgever moet worden ‘gevrijwaard voor nadelige gevolgen’ van het weigeren van dat advies.

Onzin, volgens Peter Borgdorff van Zorg en Welzijn: “Dat slaat helemaal nergens op. Dat zorgt er alleen maar voor dat werknemers het bedrijf uitnodigen voor advies, omdat het anders negatieve gevolgen kan hebben voor de werkgever.” De PensioenPlanner zegt dat er overleg is geweest met de AFM “en toen is er gezegd dit doen we niet meer op deze manier, want hier kan een misverstand over ontstaan”.

Borgdorff van Zorg en Welzijn: “Het is een verkooppraktijk, maar ik vind het malafide”. Zorg en Welzijn heeft een brief naar De PensioenPlanner gestuurd, waarin het fonds om opheldering vraagt.

De AFM, de toezichthouder nam de ongebruikelijke stap om op internet een oproep te doen naar ervaringen met De PensioenPlanner. In een reactie op de uitzending van de NOS zegt de AFM: “De AFM heeft een aantal mogelijke overtredingen geconstateerd en verricht op dit moment nog onderzoek naar andere mogelijke overtredingen.”

Omzet, omzet, omzet

Een aantal oud werknemers verklaart tegenover de NOS dat het bij het bedrijf vooral draait om winst. “Omzet, omzet, omzet, daar gaat het om”, zegt een medewerker die anoniem wil blijven. De adviseurs krijgen volgens hem een laag basissalaris. Dat salaris moet worden aangevuld met provisies die de adviseur krijgt over verkochte verzekeringen. Dat wordt ook door een andere bron bevestigd. “Haal je geen omzet dan is het over en uit dan kun je vertrekken. Er ligt een enorme druk om te scoren. Wil je een beetje salaris verdienen dan moet je een enorme score halen.” Directeur Patrick Jaspers ontkent dat. Volgens hem verdient een junior adviseur zo’n 2000 euro bruto, zijn senior collega ontvangt zo’n 3000 euro bruto.

Video:

Naar boven

Week 2

Artikel 1:

Kabinet kondigt verbod qat aan

De qatplant
De qatplant
A. Davey / Flickr creative commons by-ncnd
Toegevoegd: maandag 9 jan 2012, 23:53

Het kabinet heeft in een brief aan de Tweede Kamer een verbod aangekondigd op de drug qat. Door op blaadjes van de qatplant te kauwen worden honger en vermoeidheid bestreden. Dat kan leiden tot een verslaving en schade aan de gezondheid.

Bovendien leidt de handel volgens het kabinet tot overlast. Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat qat bij zo’n 10 procent van de gebruikers tot problemen leidt.

Qat wordt veel gebruikt door Somaliërs. De Tweede Kamer vroeg eerder al om een verbod op qat. In veel andere Europese landen is zo’n verbod er al langer.

Video:

Artikel 2:

‘Russische ruimtevaart mogelijk gesaboteerd’

Een model van Phobos-Grunt
Een model van Phobos-Grunt
Wikibob – Creative Commons by- nc – sa
Toegevoegd: woensdag 11 jan 2012, 19:19

Het hoofd van de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos houdt er rekening meer dat sabotage de oorzaak is voor enkele mislukte lanceringen het afgelopen jaar. Zonder namen te noemen zinspeelde Vladimir Popovkin daarop in een Russische krant.

“Het is onduidelijk waarom het zo vaak misgaat aan de andere kant van de aarde, als we de ruimteschepen niet kunnen zien en geen metingen ontvangen”, stelde Popovkin.

“Ik wil niemand beschuldigen, maar er bestaan krachtige middelen om een satelliet aan te vallen. Dat kunnen we niet als oorzaak uitsluiten.”

Marssonde stort neer

Popovkin werd aangesteld als leider van Roskosmos, nadat zijn voorganger het veld had geruimd vanwege de pijnlijke mislukkingen.

Het afgelopen jaar verloor Rusland meerdere satellieten bij mislukte lanceringen. Ook stortte er voor het eerst in de geschiedenis een Russische bevoorradingsraket neer die op weg was naar het ISS.

Aanstaande zondag komt een Russische Marssonde ongecontrolleerd op aarde neer, nadat die door een defect per ongeluk in een baan om aarde was gekomen.

Rusland heeft goede hoop dat deze Phobos-Grunt satelliet in zee terechtkomt. Wetenschappers hebben berekend dat de satelliet ergens boven de Indische Oceaan in de dampkring zal komen.

Giftig

De sonde werd eind vorig jaar gelanceerd om onderzoek te gaan doen op Phobos, een maan van Mars. Kort na de lancering ontstonden er echter problemen.

Russische experts vrezen dat zo’n 200 kilogram aan onderdelen de reis door de dampkring kunnen overleven.

Daarbij zit niet de giftige brandstof van het apparaat, maar wel enkele kilo’s radioactief kobalt-57. Volgens de Russen gaat het echter om zulke kleine hoeveelheden dat de kans op stralingsbesmetting miniem is.

Naar boven

Week 3

Artikel 1:

Meer vermisten cruiseschip Italië

Het gekapseisde cruiseschip vlak voor de kust van Giglio
Het gekapseisde cruiseschip vlak voor de kust van Giglio
AFP
Toegevoegd: maandag 16 jan 2012, 22:43
Update: maandag 16 jan 2012, 22:55

Na het scheepsongeluk bij Italië worden nog 29 opvarenden vermist. Dat zijn er veel meer dan tot nu toe werd aangenomen. Eerder werd uitgegaan van 16 vermisten.

Volgens de Italiaanse kustwacht gaat het om 4 bemanningsleden en 25 passagiers. Onder de vermisten zijn zeker 10 Duitsers en 6 Italianen.

Op het schip waren 42 Nederlanders. Van 34 Nederlanders is bekend dat ze in veiligheid zijn. Of er ook Nederlanders op de lijst van vermisten staan, is niet bekendgemaakt.

Verwarring

Over het aantal vermisten is de afgelopen dagen veel verwarring geweest, omdat veel overlevenden naar huis zijn gegaan zonder zich te melden bij de autoriteiten. Het officiële dodental staat nog steeds op zes.

Vanmiddag kwam het reddingswerk een paar uur stil te liggen vanwege het slechte weer en de ruige zee.

Video:

Artikel 2:

 

Wereldberoemde rechter voor de rechter

De Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón
De Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón
AFP
Toegevoegd: dinsdag 17 jan 2012, 14:27
Update: dinsdag 17 jan 2012, 15:15

Hij is zonder enige twijfel de beroemdste rechter in Spanje en misschien wel de bekendste magistraat ter wereld. Vanaf vandaag zit Baltasar Garzón aan de andere kant van de rechtszaal, in het beklaagdenbankje. Hij staat terecht voor het illegaal afluisteren van gesprekken tussen advocaten en hun cliënten. Het is de eerste van in totaal drie zaken die tegen hem lopen. Het lijkt vrij zeker dat Garzóns rol als rechter in Spanje is uitgespeeld door de zaken tegen hem.

Pinochet

Baltasar Garzón was al een beroemdheid in Spanje toen hij in 1998 een internationaal arrestatiebevel uitvaardigde tegen Augusto Pinochet. De oud-dictator werd tijdens een bezoek aan Londen gearresteerd en zat achttien maanden vast.

De wereld maakte kennis met de Spaanse rechter die in eigen land al heel wat vijanden had gemaakt, aan alle kanten van het politieke spectrum. Critici vinden Garzón een mediaverslaafde ijdeltuit die vooral aan zijn eigen belangen denkt.

Maar aanhangers van Garzón, zoals de Spaanse regisseur Pedro Almodóvar en mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, denken dat de aanklachten tegen hem politiek gemotiveerd zijn.

Afluisteren

In de eerste zaak beschuldigen twee zakenmannen de rechter ervan gesprekken tussen henzelf en hun advocaat te hebben afgeluisterd. Het gaat om de Gürtel-corruptiezaak, waarin kopstukken van de conservatieve Volkspartij van premier Rajoy worden beschuldigd van malversaties.

Voor het eerst moet een Spaanse rechter zich verantwoorden voor het afluisteren van verdachten, schrijft de Spaanse krant El País. Meestal worden door Justitie onterecht afgeluisterde gesprekken behandeld als vormfouten.

Franco

Een tweede zaak tegen Baltasar Garzón begint volgende week dinsdag. Dan moet de geschorste rechter van het Spaanse Hooggerechtshof zich verantwoorden voor zijn poging om misdaden onder dictator Franco te berechten. Het kwam nooit tot een rechtszaak, Garzón trok zich terug voor het zover was. Toch is er nu een proces tegen hem: volgens twee kleine, extreemrechtse organisaties ging de rechter zijn boekje te buiten en overtrad hij de amnestiewet van na de dood van Francisco Franco in 1975.

Lezingen

In een derde zaak tegen Garzón beschuldigen twee advocaten Garzón ervan een rechtszaak tegen de baas van de bank Santander te hebben laten vallen, in ruil voor een serie goedbetaalde lezingen in New York. Die waren georganiseerd door de universiteit van New York en de Spaanse bank. Garzón kreeg zo’n 160.000 euro voor die lezingen, maar zegt te zijn betaald door de universiteit van New York, niet door de bank. De universiteit bevestigt dat.

Video:

Naar boven